Egy mobil alkalmazás bemutatása

 

                                                                               Photo: euroexam.org


Szeretnék bemutatni egy nagyon hasznos oktatási alkalmazást, a Quizletet: https://quizlet.com/

Ez az oktatási termék honlap formájában is működik, így számítógépről is elérhető, illetve telefonra is letölhető alkalmazás formájában. 

Főleg angolul működik, így első sorban az angol szakpárom miatt, angol nyelv tanulására ajánlanám. Személyes tapasztalatokkal is alá tudom támasztani, hogy sokat segít, és sokkal egyszerűbb vele például szavakat tanulni, mint mondjuk egy füzetből. 

Viszont nyugodtan lehet magyar anyagú tanulmányokra is használni, igazából az instrukciók azok amik angolok, de ezeket hamar meglehet tanulni. 

Az alkalmazás egy egyszerű felhasználói fiók létrehozásával használható, ez akár lehet a már meglévő google fiókunk is. A saját felhasználói fiókomból hoztam pár példát az alkalmazás belső működésére:



Idegen szavak mellett nagyon jól lehet történelmi adatok megtanulására is használni. Az alkalmazásban a megtanulandó anyagokat mi magunk tudjuk bevinni, fogalmak és magyarázatok formájában. Ezután az alkalmazás generál ezekből tanuló kártyákat (flashcards) illetve különböző feladatokat/játékokat, legyen az írásos (write) , vagy párkeresős (match). Tesztet is készít, amivel le tudjuk mérni az adott anyaból a tudásunkat. A leghasznosabb funkciója a Tanulás (Learn) felület/gomb, mivel ennek a segítségével tudjuk elkezdeni az anyagot. Az alkalmazás automatikus cserélgeti hogy az adott kérdésre írásos formában kell -e válaszolni, vagy csak választani kell a megadott lehetőségek közül. Addig nem enged tovább, amíg a témakörből vagy tételből az illető el nem találta a nagy részét, ezzel mérve hogy vajon milyen szinten járhat a tudása. Be lehet állítani rajta különböző funkciókat, mondjuk azt hogy olvassa fel az anyagot (csak angolnál működik), vagy hogy csak írásos illetve csak választós kérdéseket dobjon. A tesztnél is be lehet állítani, hogy milyen stílusban készítse el. Minden ilyen tanulós kör után, kijelzi hogy hány százaléknál jár az illető az anyagban, mint ahogy a képen is látható, hogy a Magyar Filmtöriből én a kép készítésekor 78% -nál jártam. Illetve azt is megjegyzi, hogy mik voltak azok a kérdések amikre többször is rosszt választ adott a használó, és ezeket gyakran megismétli. Amikor eléri valaki a 100%-ot, utána ismétlő kör következik. 

Nagyon kedves funkciónak tartom, hogy minden kör után bátorító üzeneteket küld, mint például "Így tovább!" vagy "Nagyon ügyes vagy, menni fog!", ami bizonyos esetben nagyon motiváló tud lenni. Illetve azt is mindig jelzi, hogy jó vagy rossz volt-e a válasz, és megmutatja mi lett volna a helyes. 




Ezek a funkciók amiket feljebb említettem, mind ingyenesek. De van az alkalmazásnak egy előfizetős verziója is, amiben még több lehetőség van. Például képek, videók vagy grafikonok használata. 

Fontos még megemlíteni, hogy nem csak saját magunk által előállított anyagokkal játszhatunk, hanem mások által készített nyilvánossá tett tananyagokhoz is hozzá férhetünk. Így a diákok akár egymás között is meg tudják osztani az elkészült 'study set'-jüket. 

Ez az alkalmazás főként otthoni és egyéni tanulásra használható, mivel így tud jelentős változást eredményezni a diákok fejlődésében. Viszont akár a tanár is használhatja, előre elkészített anyagokkal. Nekem személy szerint nagyon sok tárgynál segített már az egyetemi tanulmányaim alatt is. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések